Επιλογή Κλαρινέτου

Αντίθετα με την επιλογή άλλων μουσικών οργάνων, η επιλογή κλαρινέτου είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία .
Σαν παράδειγμα για να μπείτε κάπως στο νόημα ,εάν ένας κορυφαίος πιανίστας καθίσει σε ένα οποιοδήποτε αξιοπρεπές πιάνο θα μπορέσει κατευθείαν να αποδώσει τα μέγιστα. Εάν όμως δώσουμε σε έναν κλαρινίστα ένα διαφορετικό κλαρίνο(και διαφορετικό καλάμι-επιστόμιο) από αυτό που έχει στρώσει πάνω
στα χέρια του και στο στόμα του τότε δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα .
Η επιλογή κλαρινέτου έχει να κάνει πάνω από όλα με την παιχτική ικανότητα του μουσικού ,την χρήση για την οποία προορίζεται καθώς και τις προσωπικές προτιμήσεις - ιδιαιτερότητες του μουσικού.
Τα κύρια υλικά κατασκευής του κλαρινέτου είναι δύο .Το πλαστικό και το ξύλο . Έτσι έχουμε τα ξύλινα κλαρινέτα και τα πλαστικά .

Ποιες οι διαφορές τους?
- Πρώτα από όλα η τιμή τους.  Τα πλαστικά ξεκινάνε από 100 περίπου ευρώ και φτάνουνε περί τα 500 ευρώ τα καλύτερα ,ενώ τα ξύλινα ξεκινάνε από 450 ευρώ και φτάνουνε σε αστρονομικά ποσά της τάξεως των 5-6 χιλιάδων ευρώ.Επίσης τα καλά ξύλινα κλαρινέτα διαθέτουν κλειδιά με επίστρωση ασημιού, παλαιωμένο ξύλο ,δερμάτινες τάπες, κ.τ.λ.
- Δεύτερον η ακουστική τους. Τα ξύλινα κλαρινέτα από έβενο έχουνε καλύτερη ως πολύ καλύτερη ακουστικότητα από τα πλαστικά.
Βέβαια εδώ είναι ένας δύσκολος τομέας μιας και στην ακουστικότητα του κλαρινέτου πρώτο ρόλο παίζει ο μουσικός ,δεύτερο ρόλο παίζει το καλαμάκι, τρίτο ρόλο παίζει το επιστόμιο και στο τέλος το κλαρινέτο.Δηλαδή για να ακούσεις διαφορά ανάμεσα σε ένα πλαστικό κλαρινέτο και σε ένα ξύλινο θα πρέπει να είσαι αρκετά έμπειρος (να παίζεις τουλάχιστον 1-2 χρόνια) ,να παίζεις με το κατάλληλο καλάμι και με το κατάλληλο επιστόμιο. Βέβαια όταν φτάσεις σε σημείο να  τηρείς όλες αυτές τις προϋποθέσεις τότε και μόνο τότε το ξύλινο κλαρινέτο θα αποδώσει σαφώς πολύ καλύτερα από το πλαστικό.
- Τρίτον η αντοχή τους .Το πλαστικό όπως μπορείτε να καταλάβετε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όπου και όποτε θέλετε ,κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στο ξύλινο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ξύλο είναι ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας και γιαυτό χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.Τι εννοούμε όταν λέμε αλλαγή θερμοκρασίας .Εάν πλησιάσετε το χέρι σας στο στόμα και αρχίσετε να το φυσάτε με τα χνώτα σας θα διαπιστώσετε μετά από λίγο ότι η θερμοκρασία που αναπτύσσει είναι αρκετά μεγάλη .
Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό μέρος του κλαρινέτου που περνάει ο αέρας που φυσάμε .Τώρα φανταστείτε να παίζουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 5 βαθμούς .Αυτό που θα γίνει είναι το εξής .Το εξωτερικό μέρος του ξύλου θα είναι παγωμένο ενώ το εσωτερικό θα υπερθερμαίνεται .Φανταστείτε τι θα πάθαινε ένα γυάλινο μπουκάλι εάν είχαμε την δυνατότητα να βάλουμε το μισό στον φούρνο και το άλλο μισό στο ψυγείο την ίδια ακριβώς στιγμή. Σίγουρα θα έσπαγε.
Τι ίδιο συμβαίνει και στο ξύλο ,κάνει ρωγμές χάνοντας φυσικά αέρα και κάνοντας το κλαρινέτο μας ακατάλληλο προς χρήση.
Το ξύλινο δηλαδή κλαρινέτο θέλει ιδιαίτερη προσοχή από τον ιδιοκτήτη του για να παραμένει σε καλή κατάσταση ,άρα και λειτουργικό. Π.χ εάν παίζουμε σε φιλαρμονική που παίζει σε εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, περιφοράς εικόνων κ.τ.λ τότε η χρήση πλαστικού κλαρινέτου είναι μονόδρομος .
 Ο καλύτερος συνδυασμός είναι να έχουμε στην κατοχή μας ένα πλαστικό και ένα ξύλινο έτσι ώστε να καλύψουμε απόλυτα τις ανάγκες μας.
Για την επιλογή αγοράς του κλαρινέτου σας μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο μας 'Αγορά Κλαρινέτου'

2 σχόλια:

  1. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δρ Έλεν που έφερε πίσω την αγαπημένη μου με τα ξόρκια της αγάπης της. Ο Μουρσέλι με χώρισε πριν από τέσσερις μήνες χωρίς λόγο, προσπάθησα να τον συζητήσω, αλλά με έκλεισε τελείως. Τον αγαπούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα καθώς έφευγε, έκλαψα και έγινα σκιά του εαυτού μου. Αλλά όλα άλλαξαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν είδα ένα σχόλιο σχετικά με το πώς η Δρ Έλεν βοηθά τους ανθρώπους με θέματα σχέσεων και γάμου, επικοινώνησα μαζί της και χαίρομαι που το έκανα γιατί τώρα ο φίλος μου επέστρεψε και με αγαπά ακόμα περισσότερο, υπόσχομαι ποτέ να με πληγώσει ξανά. Σας ευχαριστώ Dr Ellen για τη βοήθειά σας, είστε η καλύτερη. Για τους θεατές εκεί έξω που χρειάζονται βοήθεια για τη σχέση ή τον γάμο τους, σας αφήνω τα στοιχεία επικοινωνίας της Δρ Έλεν. Στείλτε email ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp+2349074881619
    Η υπηρεσία του περιλαμβάνει επίσης
    1. Ξόρκια για να κερδίσετε το λαχείο
    2. Τα ξόρκια φέρνουν πίσω τον πρώην εραστή σου
    3. Ξόρκια για να σταματήσει το διαζύγιο
    4. Άμεση θεραπεία του HIV/AIDS
    5. Θεραπεία του καρκίνου
    6. Ξόρκια αγάπης
    7. Ξόρκια συμφιλίωσης
    8. ξόρκια τοκετού και λύσεις υπογονιμότητας
    9. Ξόρκια για την προστασία του κακού ματιού
    10. Ξόρκια θανάτου
    και τα λοιπά.
    Email: ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp: +2349074881619

    ΑπάντησηΔιαγραφή