Ερωτήσεις - Απορίες

Εδώ μπορείτε να αναρτήσετε ερωτήσεις και απορίες .

68 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Φίλε , συγχαρητήρια για το blog σου. Δεν έχω λόγια , τέλειο...
    Παίζω αρκετά χρόνια κλαρινέτο (ερασιτεχνικά) αλλά είμαι λάτρης του καλού ήχου. Μέχρι πρότεινως έπαιζα με επιστόμιο ένα Vandoren Β45. Πρόσφατα με την αγορά κλαρινέτου που έκανα (Buffet E-13) άρχισα να χρησιμοποιώ το επιστόμιο της Bufffet που είχε η θήκη του νέου κλαρινέτου. Ο ήχος του μου αρέσει και νομίζω ότι έχει καλύτερες ψηλές από το Vandoren B45 ενώ χαμηλά είναι παρόμοιο. Θα μπορούσες να μου πεις ποιο θεωρείς εσύ καλύτερο επιστόμιο από τα δύο (αν ξέρεις);
    Να σημειώσω ότι παίζω με καλάμι Νο 3 - 3,5 συνήθως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει "καλύτερο" επιστόμιο. Υπάρχει μόνο αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Το B45 είναι ένα κλασικό επιστόμιο με κορυφαίο υλικό κατασκευής (αντοχή στο χρόνο) άλλα διαστάσεις που είναι μέσος όρος στα επιστόμια. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση αφου παίξεις αρκετά μαζί του να διαπιστώσεις ότι δεν σου ταιριάζει στο απόλυτο. Το buffet επιστόμιο σου είναι μια χαρά (ασε που υπάρχει περίπτωση να είναι vandoren) και εάν βλέπεις καλύτερες ψηλές (εκεί βλέπουμε εύκολα διαφορά) τότε να παίζεις με αυτό.Για εμένα εαν έχεις αμφιβολίες για το Β45, καλό θα ήταν να δοκιμάσεις το 5RV που είναι πιο σφιχτό άρα και πιο ακριβές στις ψηλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια και από εμένα,
    η απορία που έχω είναι, μιας και παίζω (ηθελημένα) σε χαμηλές εντάσεις η υγρασία που μαζεύεται στο επιστόμιο και στο βαρελάκι μετά από κάποια ώρα χαλάει τη χροιά του ήχου και πρέπει να το καθαρίζω.Υπάρχει κάποιο υλικό να τα περάσω εσωτερικά ? (Εχω buffet πλαστικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οχι φίλε μου δεν υπάρχει ,εαν είχες ξύλινο τότε θα σου έλεγα να το περνάς με ένα ειδικό λάδι που είναι κατά της υγρασίας άλλα σε πλαστικό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.Εξάλου πάντα κατά την εξάσκηση μας πρέπει να σταματάμε κάθε μία ώρα για να σκουπίζουμε το κλαρίνο μας άλλα και για να ξεκουραζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκο γεια σου και πάλι... θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με τα κλειδιά του κλαρίνου μου έχω ένα κλαρίνο αρκετά παλιό το οποίο τα κλειδιά του είναι από κάποιο κράμα (δεν γνωρίζω ποιο)το οποίο έχει περαστεί από νίκελ και θες από τον καιρό θες από την χρήση έχουν αρχίσει και ξεβάφουν αφήνοντας ένα ελαφρώς κόκκινο χρώμα... Θέλω να σε ρωτήσω τι μπορώ να κάνω και αν υπάρχουν στο εμπόριο κλειδιά για να τα αλλάξω σε όλο το κλαρίνο και αν με συμφέρει βέβαια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαριτήρια κια από μένα. Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να αλλάξω τις τάπες του κλαρίνου και με τι θα τις κολλήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα κλειδιά του κλαρίνου μπορείς να τα ξαναβάψεις νίκελ ή και ασήμι.Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις τα κλειδιά απο το κλαρίνο ,να ξεκολήσεις τις τάπες απο πάνω του και να τα πάς σε έναν χρυσοχόο που κάνει επινικελώσεις και επαργυρώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συνήθως με βενζινόκολλα κολλάμε τις τάπες,καλό είναι να πάρεις καλές δερμάτινες τάπες αφού θα τις αλλάξεις.Αξίζουν τα παραπάνω χρήματα που ζητάνε.Βέβαια θέλει προσοχή στο που θα κολήσει η τάπα.Κολλάμε και αμέσως παίζουμε το κλειδί για να κάτσει σωστά η τάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βάζουμε βουλοκέρι, και καίμε το κλειδί με φλόγα από οινόπνευμα, για να μην μαυρίσει, μετά αφού πατήσει η τάπα με ένα βρεγμένο πανί σκουπίζουμε και κρυώνει.

      Διαγραφή
  9. Geiasu dhaskale NIKO!. Lew dhaskale kai to enow giati ayta pu grafeis elaxistoi einai aytoi pu ta lene sta wdheia.h aporia mu einai se klarino SIB ti varelaki xriazete kai pos mporei kapoios na epileksei to sosto.eyxaristw Alex..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βαρελάκι συνήθως παίζουμε με αυτό που έχει το όργανο μας απο το εργοστάσιο.Εαν ψάχνεις για αναβάθμιση τότε θα σου πρότεινα αυτό http://store.paraschos.gr/index.php?act=viewProd&productId=4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eyxaristw poly dhakale! Mia aporia akoma epi tu thematos poia h gnomh su gia ta komena barelakia, to exw akoysei alla dhen kserw pws
    geinete.[na pw oti to organo mu einai Imperial Zandam kai dhiskolevomai stis psiles apo thn do - si kai la-si-do [tis poly psiles]me epistomio vandoren B45P88 , ta komatia einai ola ergostasiaka kai oi tapes dhen xanun.Eyxaristw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπιτε φιλε εχο και εγω μια ερωτιση αν μπορεις να μου πεις. θελω να αγορασω ενα κλαρινο για τον γιο μου που ειναι 11 χρονων που να ειναι ευκολο στο χειρισμο. ειμαι στιν γερμανια πιο θα μου προτινες για αρχη και να ταιριάζει στον γιο μου. για ξεκίνημα για ελληνική παραδοσιακή μουσική
    Φιλικα τακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. alex το οτι δυσκολέυεσαι στις ψηλές μου κάνει περισσότερο για πρόβλημα της μάσκας σου παρά του οργάνου και του επιστομίου σου.Να ξέρεις ότι οι ψηλές του οργάνου είναι και οι πιο δύσκολες νότες και απαιτούν πολλές ώρες εξάσκησης.Διάβασε το αρθρο που ετοιμάζω και θα αναρτήσω σύντομα και θα καταλάβεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τάκη έχω την εντύπωση ότι στη Γερμανία χρησιμοποιούν germςan system κλαρίνα ακόμη και στις συμφωνικές τους.Θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα amati της φθηνής σειράς για τα 3-4 πρώτα χρόνια εξάσκησης του γιού σου,π.χ ACL-242 german system και να ξεκινήσει με καλάμι Νο 1.5 vandoren.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ πολύ!Θα τα ξαναπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. file niko exo akomi mia erotisi otan exis xrono mou apantas mou edikse enas germanos kai afto edo AMATI Bb-CLARINET ACL 345S
    einai stin idia timi ti les kani? i einai kalitero to ACL-242
    TAKIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το 345s είναι πολύ καλο όργανο για τα λεφτά του. Εγώ προσωπικά θα το προτιμούσα από το 242 που είναι πιο μαθητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλησπέρα,
    διαβάζοντας το άθρο σας για τις σπουδές κλαρινέτου μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες..
    γραφετε ότι για την απόκτηση πτυχίου απαιτείτε πτυχίο θεωρίας (3 χρόνια θεωρία + 3 χρόνια αρμονίας) μπορώ να κάνω τα 2 αυτά μαθηματα ταυτότοχρονα ώστε να ΄΄εχω τα πτυχία που χρειάζομε σε 3 χρόνια??όσω για το πρακτικό μέρος..πρέπει να έχω ήδη τα παραπάνω πτυχία ή μπορώ να ξεκινήσω πρακτική ακόμα και αν δεν τα έχω αποκτήσει?? να σειμιώσω πως πέζω περιπου 6 χρόνια σε μια τοπική φιλαρμονική και σκέφτομαι στο μέλλον να αποκτήσω και τα πτυχία που αναφέρονται παραπάνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ταυτόχρονα δεν μπορείς να κάνεις Θεωρία και αρμονία διότι θα πρέπει να γνωρίζεις καλά θεωρία για προχωρήσεις στην αρμονία.Είναι σαν να θέλεις να κάνεις γυμνάσιο και λύκειο ταυτόχρονα.Τίποτα δεν σε εμποδίζει να ξεκινήσεις μαθήματα κλαρινέτου ή ακόμη να δώσεις κατατακτήριες εξετάσεις εάν δεν έχεις δώσει.Απλά όταν θα δώσεις για πτυχίο και μόνο τότε θα πρέπει να έχεις τελειώσει με τα θεωρητικά σου.Θέλεις να μου πείς τι έχεις κάνει απο σπουδές κλαρινέτου ή σε τι επίπεδο είσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. γνωρίζω κάποια βασικά πράγματα στην θεωρεία ή τουλαχιστον όσα μου έμαθαν στην φιλαρμονική μου και κάποια άλλα από την εμπειρία μου..Όσον αφορά το κλαρίνο δεν έχω κανένα πτυχίο απλά έιμαι χρόνια στην φιλαρμονική έχω καλό ήχο ,συμφωνα με αυτά που λένε οι δασκάλοι μου πάντα..Επίσης πρέπει να πω πως είμαι 16 χρόνων και ενδιαφέρομαι ώστε στο μέλλον να αποκτήσω και κάποια πτυχία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κοίταξε ακτά την άποψη μου,επειδή είσαι σε μικρή ηλικία ακόμη (και ένα μπράβο σου που ασχολείσαι με τη μουσική)φρόντισε να γραφτείς σε ένα Ωδείο ώστε να πάρεις μια σωστή κατεύθυνση πάνω στο κλαρινέτο,είναι σημαντικό.Επειτα μπορείς να δώσεις κατατακτήριες εξετάσεις για να καταταγείς σε κάποια τάξη.Βεβαια να θυμάσαι ότι η μάθηση ενός μουσικού οργάνου χρειάζεται συνέπεια στη μελέτη και υπομονή.Η δική μου συμβουλή πάνω στην εξάσκηση σου είναι μία.Κλίμακες και πάλι κλίμακες.Εαν θέλεις μου λες σε πια φιλαρμονική ανήκεις και πως ακριβώς δουλεύετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ανήκω στην φιλαρμονική κυνοπιαστών είναι μια από τις πολλές φιλαρμονικές της κέρκυρας.. εμείς όταν τουλαχιστον ξεκίνησα εγώ πριν 6 χρονια αρχίζουμε με θεωρεία και solfez..μετά από μερικούς μήνες ξεκινάει η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου..αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου ένα χρόνο ή τουλάχιστον έτσι γινόταν όταν έκανα και εγώ θεωρεία και solfez.. τώρα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα..νομίζω πως μετά τον 1 χρόνο συνεχίζουν να κάνουν solfez αλλα δεν είμαι σύγουρος.μετά τον ένα χρόνο βγένουμε στην μπάντα (βέβαια αυτό εξαρτάται από την απόδοση του μουσικου και φυσικά το αν ξέρει τα κομμάτια)..πέρα από εκεί αυτό το οποίο φροντίζουν είναι το να μαθαίνεις τα κομμάτια για τις υπηρεσίες...βέβαια αν κάποιος θέλει να κάνει εξάσκηση χρησημοποιόντας κάποια μέθοδο (βιβλίο ενοω) μπορεί..βέβαια σε παροτρίνουν να κάνεις κάτι τέτοιο αλλά δεν σε πιέζουν οπότε είναι στην πρωσοπική βούλιση του καθενός το πως θα προχωρίσει..αυτό που με απασχολεί τώρα είναι τα χρόνια των θεωριτικών μαθημάτων στα ωδεία..είναι απαραίτητο να κάνω 3 χρόνια θεωρεία και 3 χρόνια αρμονια ή μπορώ να πηδήξω χρόνια δίνοντας εξετάσεις για να αποκτήσω τα πτυχία σε συντομα χρονικά διαστήματα??επίσης χρειάζομε πτυχίο και στο solfez?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. δυστυχώς πρέπει να δώσεις απο την αρχή εξετάσεις εαν δεν έχεις ξαναδώσει.Το σολφέζ ειναι υποχρεωτικό στην θεωρία και στην αρμονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. πόσα χρόνια θα χρειαστώ για να τελειώσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 3+3 για πτυχίο αρμονίας.Βέβαια εαν είσαι σε καλό επίπεδο στα θεωρητικά μπορείς να περάσεις κάποιες τάξεις ,ρώτησε σε ωδείο.Για πτυχίο οργάνου είναι αναλόγως σε τι επίπεδο είσαι όταν δώσεις κατατακτήριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. οφείλω να πω πως η τελευταία απάντησή σας είναι αρκετά ενθαριντική..θα το ψάξω...Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ελπίζω να τα ξαναπούμε συντομα σε κανένα καινούργιο αρθρο σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να είσαι καλά φίλε μου και να συνεχίσεις τις μουσικές σπουδές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Geia su Niko,Geia se olus tha hthela na rwtisw sxetika me tin paradosiakh musikh [hpeirwtika] enan syndiasmo epistomiu kai kalami ti tha mu protinate.. [ta teleytea arthra einai poly katatopistika]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συγχαρητήρια Νίκο για το site σου. Παίζω 6 μήνες γερμανικό κλαρίνο. Επειδή με ενδιαφέρει η ηπειρωτική μουσική , θα ήθελα πληροφορίες για το πώς επιτυγχάνεις το glissando , τόσο με το γλίστρημα των δακτύλων όσο και με την μάσκα. Ευχαριστώ εκ των προτερων
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γιώργο μείνε συντονισμένος,θα ακολουθήσει σύντομα άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. alex συγνώμη άλλα τώρα είδα την ερώτηση σου.Για παραδοσιακή μουσική συνήθως χρησιμοποιούμε ανοιχτό επιστόμιο και λεπτό καλάμι.Η δική μου πρόταση είναι καλάμι rico evolution No2 ή hot $swing No1,5 με επιστόμιο vandoren B45.Βέβαια το καλύτερο είναι να πάς σε κάποιο κατάστημα και να δοκιμάσεις επιστόμια πριν αγοράσεις κάποιο και να βρείς αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.Ο συνδυασμός που σου πρότεινα παραπάνω δεν θα σε απογοητεύσει πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο Blog! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχω παρατηρήσει σε ορισμένα γλέντια πως κάποιοι κλαριντζίδες παίζουν λίγο απ' όλα τα παραδοσιακά και μετά το γυρνάν σε τσιφτετέλια. Ποιο σύστημα κλαρίνου είναι συνήθως για τέτοια χρήση και ποιο προτείνεις εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γειά χαρά και συγχαρητήρια για το blog και απο εμένα!
    Παίζω με κλαρίνο penzel & muller (γερμανικό σύστημα) χρεισιμοποιώ επιστόμιο 5JB vandoren και καλάμια 1,5 - 2 . Η απορία μου είναι η εξής : γιατί όταν αγοράζεις ένα πακέτο καλάμια παραπάνω απο τα μισά δεν "παίζουν" ? επίσης έχω την αίσθηση ότι χάνουν τη δυναμη τους ("σωμα" - αρμονικούς ) πολύ γρήγορα υπάρχει λύση? κάποια ρύθμιση με γυαλόχαρτο είναι δύσκολη? πρόσφατα δοκίμασα τα συνθετικά legere αλλα δεν μου ταιριάξανε καθόλου! Επίση βρήκα και αυτό το σύστημα γαι βελτίωση των καλαμιών http://www.ridenourclarinetproducts.com/ATG1.html
    δεν ξέρω αν το γνωρίζεις.

    στο site μας www.myspace.com/eatyourfish έχουμε αρκετά κομμάτια αν θέλεις να πάρει μια γέυση απο τον ήχο μας παίζουμε κυρίως swing και dixie.
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    geokoo
    www.geokoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φίλε μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πρώτα απ'όλα πολύ ενδιαφέρον ο ήχος σου και γενικά μου αρέσει πολύ το στύλ σας.Για τα καλάμια ,δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς αυτό που περιγράφεις.Οταν αγοράζουμε κουτί ξέρουμε ότι σχεδόν τα μισά δεν θα παίζουν όπως εχουμε συνηθίσει. Αυτό συμβαίνει διότι οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής δεν χρησιμοποιούν το ίδιο υλικό σε όλα τα καλάμια.Παράδειγμα τα vandoren V12 που χρησιμοποιώ κατά καιρούς έχουν ένα ποσοστό περίπου 2 στα 3.Το ένα στα 3 ή είναι 'ξύλο' ή δεν έρχεται ποτέ.Για το είδος της μουσικής που παίζεις άνετα μπορείς να χρησιμοποιείς plastic cover καλάμια.Να έχεις υπόψιν σου ότι τα καλάμια 'κουράζονται' με τον καιρό και την χρήση σε χρόνο που εξαρτάται απο το πόσο πολύ παίζει ,που το αποθηκεύεις,ακόμη και απο το πόσο τοξικό είναι το σάλιο σου.Ο τρόπος να μην κουράζουμε τα καλάμια είναι να μην παίζουμε πολλές συνεχόμενες ώρες με ένα. Επίσης μια πολύ καλή εταιρία που παράγει χειροποίητα καλάμια,που όσα έχω πάρει παίζουν καταπληκτικά και το σημαντικότερο είναι ίδια μεταξύ τους είναι η Γερμανική arundos.de.Δοκίμασε τα και δεν θα χάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εγω σ' ευχαριστώ πολύ!
    Και για τα μουσικά σχόλια και για τις πληροφορίες για τα καλάμια, θα τα δοκιμάσω σύντομα!!!

    geokoo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλισπέρα σας,
    διάβασα το άρθρο σας σχετικά με τις σπουδές στο κλαρινέτο και θέλω να σας κανω μερικές ερωτήσεις..Αναφέρατε οτι κάποιος, που έχει διδαχθεί τα βασικά μπορεί, να προχωρήσει μόνος του με τις κατάλληλες ασκήσεις και βήματα. Όμως κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει σωστα,όπως για παράδειγμα να βγάζει το κατάλληλο ήχο και να έχει την σωστή μάσκα,όταν εξασκείτε αποκλειστικά μόνος του? Η αληθεία είναι ότι νιώθω τρομερή ανασφάλεια και δεν ξέρω από πού να πρωτοξεκινήσω και τί να πρωτοκάνω. Ασχολούμε με το κλαρινέτο μόνο 6 μήνες στα πλαίσια των μαθημάτων της φιλαρμονικής και πρόσφατα μπήκα σε αυτήν και σκέφτομαι σοβαρά να προχωρήσω στο κλαρινέτο, χωρίς όμως ακόμα να γραφτώ στο ωδείο ή να κάνω κάποια μαθήματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. φίλε μου μην αγχώνεσαι ,ο ήχος είναι κάτι που θα έρθει από μόνος του μέσα από την καθημερινή μελέτη.Φυσικά και θα πρέπει να σε διδάξει τουλάχιστον τα βασικά (μάσκα ,αναπνοή,δακτυλισμοί,γλώσσα)ένας δάσκαλος κλαρινέτου.Στην φιλαρμονική συνήθως δεν υπάρχει ειδικός δάσκαλος κλαρινέτου παρά γενικός που δεν μπορεί να σε βοηθήσει ιδιαίτερα.Αυτό που θα έχεις στο μυαλό σου είναι η υπομονή και η καθημερινή μελέτη σε κλίμακες και ασκήσεις και τα αποτελέσματα θα έρθουν πίστεψε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. tha ithela na rotiso . pos mporo na vapso to klarino mou ? to ksilo vasika ? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. VANDOREN B45 Lyre Επιστόμιο Κλαρινέτου
    Tip opening (1/100 mm) : 127
    Facing length : Medium long

    Geia se olus synxarhthria sto Niko!!
    Skeytomai na to agorasw kai tha hthela th gnwmh sas gia to syggekrimeno epistomio gia hpeirwtikh musikh ,kapoios pu exei peksei me ayto eyxaristw!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. το Β45 είναι ανοιχτό επιστόμιο και ίσως σε δυσκολέψει.Μπορείς να μας πεις δυο τρια πραγματάκια για το επίπεδο σου και το τι ακριβώς ψάχνεις? Ισως ετσι να μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Gia ,eyxaristw gia to endhiaferon!!
    To epipedho mu tha to xaraktiriza ayto meta tu arxariu me mia metria eos kalh taxythta.
    Kserw oti oi perisoteroi xrisimopiun to .B45.SAN MESH LYSH ,,,,EGW EKSASKUME ME RICCO B5 pu nomizw oti einai kati analogo ala poly fthino ,opote eimai se dilima .B45.. H..B45 LYRE...Gia hpeirwtikh musikh ,nomizw oti psaxnw ena epistomio gia dhynato kai gemato hxo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. αν θέλεις δυνατό και γεμάτο ήχο τότε το β45 είναι καλή λύση.Κάνει για παραδοσιακή μουσική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δες και τις αγγελίες,υπάρχει και Β45 άλλα και Β45 profile 88.Μπορεί να γλιτώσεις κάποια χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Θα ήταν εύκολο να κάνεις ένα άρθρο και για τη δακτυλοθεσία; Ή να δώσεις κάποιο link γι' αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Γεια σου νικο.αρχισα να ασχολουμαι εδω κ 1 μηνα με το κλαρινο και θα ηθελα τι βοηθεια σου στην επιλογη επιστομιου κ καλαμι. πηρα ενα οργανο sibemol ξυλινο (χειροπ/το δημοτικο).Παιζω με επιστομιο amati no5 k καλαμι(no1 plasticover) k δυσκολευομαι καπως στο φυσημα κ επισης(σκουζει λιγακι).Θα ηθελα να μου πεις τι επιστομιο κ καλαμι να παρω, ωστε να βγαζω καλο ηχο, να μην κουραζομαι στο φυσημα, κ να μην δινω ασκοπα χρηματα στο να πέρνω επιστομια χωρις αποτελεσματα.Η μουσικη που με ενδιαφερει παντως ειναι τα δημοτικα τραγουδια. Για vandoren b45 k καλαμι v12(no?) ειναι καλη επιλογη τι λες? θα εχω αποτελεσματα στο φυσημα κ στον ηχο? Κ κατι ακομη.Τι καλαμι θα πρεπει να διαλεγω (plasticover η απλο ξυλακι) κ γιατι?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. gia sas kai synxaritiria gia to blog sas.oi erotisis mou einai oi eksis.ti einai to klarino σιμπεμολ. τι ειναι το κλαρινο orsi sib.φουλ μπεμ.και αλλα τα οποια δεν θιμαμαι.εθχαρστι θερμα ΗΛΙΑΣ.ΑΜΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΙΛΤ ΜΟΥ ΣΕ Ε-ΜΑΙL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. καντε αναζητηση Clarinet Fingering Chart στο google και επιλεξτε εικονες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. καλη χρονια εδω και 2 μερεσ πηρα το πρωτο μου κλαρινο και δεν εχω καταφερει ακομα να βγαλω ηχο καμια συμβουλη για αρχη εχετε? δεν ειχα ποτε επαφη με το οργανο αλλα μου αρεσει παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. GIA sou daskale !!!! EIMAI asxetos alla me poly orexy gia na matho Klarino.eimai 30 eton.tha pao kai sto odeio amesa .Tha hthela na se rotiso ti klar klarino na agoraso ? M a resei na pezo dimotika, panygiria,tsiftetelia solo !!!!! Se eyxaristo poly nikos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κύριοι επειδή μου είναι λιγάκι δύσκολο να απαντάω ή να κάνουμε διάλογο εδώ ,μπορείτε να αναρτήσετε τις απορίες σας ή το θέμα που σας απασχολεί στο mforum.gr .Εκεί είναι πολύ ευκολότερο να συζητάμε.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ειμαι απο θεσσαλονίκη και πήρα το πτυχίο μου πριν λίγες μέρες! Γενικά δυσκολεύομαι να βρω καλή τονικότητα! Είμαι αρκετά ψηλός ακόμα και σε μια ορχήστρα που παίζω πρέπει να βγάζω και βαρελάκι και το πάνω μέρος! Πρέπει να βρω μεγαλύτερο βαρελάκι! Τι μου προτύνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. καλησπέρα. Πως θα ζητήσω ένα κλαρίνο la? όπως λέμε σί μπε μόλ ή Bb για να ξέρω πως θα το ζητήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Σκοπευω να αγορασω ενα αρκετα καλο κλαρινο γερμανικου τυπου κ σκεφτομαι το amati acl 542 rosewood. Ποια ειναι η γνωμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. παιδια καλησπερα! Ειμαι ο Βαλαντης και παιζω κλαρινο σι μπε μολ περιπου 16 χρονια. ασχολουμε γενικα με ξυλο γλυπτικη και μου εχει καρφωθει στο μυαλο να κανω ενα δικο μου κλαρινο la... οπου εχω ψαξει μεχρι στιγμης δεν εχω βρει το πως να ξεκινησω δλδ τι διαστασεις χρειαζονται για το καθε κομματι ξεχωριστα, τις τρυπες ακομα και το τι ειδους ξυλο να χρησιμοποιησω! Αν καποιος εχει ασχοληθει και μπορει να με βοηθησει θα ειμουν ευγνομων! Ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://sofianos.net/index.php/organopoiia/instrument/klarino/set-ksyleias-gia-kataskevi-klarinou-detail

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα.
    Θέλοντας να μάθω κλαρίνο(παραδοσιακή μουσική πάντα) αγόρασα ένα μεταχειρισμένο Σι ύφεση και ένα επιστόμιο rico royal b7. Το επιστόμιο όμως δεν ταιριάζει στο βαρελάκι.
    Τι βαρελάκι πρέπει να πάρω για να χωράει το επιστόμιο; Μπορώ να το δω απο κάπου;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. καλησπερα και συγχαρητηρια για την σελιδα!
    εχω ενα σολ κλαρινο, το κληρονομησα απο τον παππου μου...τι επιστομιο του ταιριαζει?..
    επισης, τις καινουργιες ταπες με βενζινοκολλα ειναι καλυτερα να τις κολλησω (διοτι ορισμενες χρειαζονται αλλαγη)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. εβλεπα ενα βιντεο με το τραγουδι παπαλαμπρενα και λεει ο δασκαλος οτι ειναι με κλαρινο σι υφεσι τονικοτιτα σολ και με χειρισμο λα τι ειναι ο χειρισμος γενικα? ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Γεια σας!ηθελα να ρωτησω για παραδοσιακο κλαρινο ποιο επιστομιο προτεινετε? σκεφτομουν για το vandoren B45 ή το vandoren 5JB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Έχω πάρει ένα μεταχειρισμένο κλαρίνο.
    Φαίνεται καθαρό.
    Πρέπει να το πάω αναγκαστικά για καθαρισμό για να αποστειρωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Δεν είναι απαραίτητο να γίνει αποστείρωση ειδικά εαν γνωρίζετε και τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Ελέγξτε το όργανο εσωτερικά και στις τρύπες. Εάν δεν έχει βρομιές και απομεινάρια αφήστε το όπως είναι.

      Διαγραφή
  62. Γειά είναι σε ισχύ ακόμα η σελίδα, ήθελα να ρωτήσω για αγορά κλαρίνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δρ Έλεν που έφερε πίσω την αγαπημένη μου με τα ξόρκια της αγάπης της. Ο Μουρσέλι με χώρισε πριν από τέσσερις μήνες χωρίς λόγο, προσπάθησα να τον συζητήσω, αλλά με έκλεισε τελείως. Τον αγαπούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα καθώς έφευγε, έκλαψα και έγινα σκιά του εαυτού μου. Αλλά όλα άλλαξαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν είδα ένα σχόλιο σχετικά με το πώς η Δρ Έλεν βοηθά τους ανθρώπους με θέματα σχέσεων και γάμου, επικοινώνησα μαζί της και χαίρομαι που το έκανα γιατί τώρα ο φίλος μου επέστρεψε και με αγαπά ακόμα περισσότερο, υπόσχομαι ποτέ να με πληγώσει ξανά. Σας ευχαριστώ Dr Ellen για τη βοήθειά σας, είστε η καλύτερη. Για τους θεατές εκεί έξω που χρειάζονται βοήθεια για τη σχέση ή τον γάμο τους, σας αφήνω τα στοιχεία επικοινωνίας της Δρ Έλεν. Στείλτε email ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp+2349074881619
    Η υπηρεσία του περιλαμβάνει επίσης
    1. Ξόρκια για να κερδίσετε το λαχείο
    2. Τα ξόρκια φέρνουν πίσω τον πρώην εραστή σου
    3. Ξόρκια για να σταματήσει το διαζύγιο
    4. Άμεση θεραπεία του HIV/AIDS
    5. Θεραπεία του καρκίνου
    6. Ξόρκια αγάπης
    7. Ξόρκια συμφιλίωσης
    8. ξόρκια τοκετού και λύσεις υπογονιμότητας
    9. Ξόρκια για την προστασία του κακού ματιού
    10. Ξόρκια θανάτου
    και τα λοιπά.
    Email: ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp: +2349074881619

    ΑπάντησηΔιαγραφή