Μάσκα

Όταν λέμε μάσκα εννοούμε την έκφραση του στόματος και του προσώπου μας όταν φυσάμε το επιστόμιο μας. Η μάσκα του κλαρινετίστα είναι ίσως το πιο σημαντικό του όπλο απέναντι στη σωστή παραγωγή ήχου.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Μπροστά σε ένα
καθρέφτη τοποθετούμε το επιστόμιο στο στόμα μας με το παρακάτω τρόπο.
Ανοίγουμε ελαφρώς το στόμα μας και παίρνουμε την έκφραση του εξαναγκασμένου χαμόγελου (κάτι σαν να χαμογελάμε ενώ δεν θέλουμε ).
Στη συνέχεια βάζουμε το κάτω χείλος μας πάνω στα δόντια μας και το τεντώνουμε όσο μπορούμε (σκοπός μας είναι να μείνει όσο το δυνατόν  λιγότερη σάρκα πάνω στα δόντια μας).
Πάνω εκεί ακουμπάμε επιστόμιο και στη συνέχεια το δαγκώνουμε ελαφρώς από πάνω χωρίς όμως να κατεβάσουμε το πάνω χείλος μας .
Συγχρόνως προσπαθούμε ενώ έχουμε σταθεροποιήσει το επιστόμιο, να γελάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ,σε βαθμό που να βλέπουμε την οδοντοστοιχία μας και παράλληλα προσπαθούμε το κάτω χείλος μας να το τεντώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.
Στη συνέχεια ,χωρίς να χαλάσουμε τη μάσκα μας αγκαλιάζουμε το επιστόμιο ώστε να σφραγίσει το στόμα μας γύρω του και να μην χάνει αέρα όταν φυσάμε.
Αυτή την άσκηση την κάνουμε κάθε μέρα μπροστά σε καθρέφτη ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι την κάνουμε σωστά.
Προσοχή ,στην αρχή μπορεί να μας φανεί δύσκολο να βγάλουμε σωστό ήχο ,ιδιαιτέρως εάν έχουμε συνηθίσει σε λάθος μάσκα από την αρχή της ενασχόλησης μας με το όργανο.
Σημαντικό είναι να επιμείνουμε και να συνηθίσουμε την καινούργια μάσκα,κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με καθημερινή εξάσκηση.3 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστω πολυ, καθοτι με αυτο σας το αρθρο με βοηθησατε να καταλαβω πως ακριβως πρεπει να φυσαω, κατι που δεν μπορουσα να κανω μονος μου! Ειμαι ενθουσιασμενος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη περιπτωση οπου δαγκωνεται η μπουκαδουρα και κανει σημαδι,τι γινεται λαθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη περιπτωση οπου δαγκωνεται η μπουκαδουρα και κανει σημαδι,τι γινεται λαθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή