Μελέτη Κλαρινέτου

Σε αυτό το άρθρο μας θα ασχοληθούμε με την καθημερινή μας μελέτη, ποια θα πρέπει αυτή να είναι και πώς θα πρέπει να γίνεται.
Η οργάνωση της καθημερινή μελέτης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για το πώς θα εξελισσόμαστε καθημερινά σαν μουσικοί του κλαρινέτου. Είναι το Α και το Ω της εκμάθησης του οργάνου.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε
να σας δώσουμε μερικές σωστές κατευθύνσεις που αφορούν την καθημερινή μελέτη του οργάνου.

Η μελέτη του κλαρινέτου θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια και αυτοσυγκέντρωση. Θα πρέπει όταν έρχεται η ώρα της μελέτης να αδειάζουμε το κεφάλι μας απο κάθε άλλη σκέψη και να επικεντρωνόμαστε στο κλαρινέτο μας .
Θα πρέπει να κατανοούμε κάθε στιγμή τι συμβαίνει στα δάχτυλα μας ,στη γλώσσα μας στα χείλη μας ,στους πνεύμονες μας.
Μελέτη χωρίς την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση είναι απλα χάσιμο χρόνου.

Θα ξεκινάμε πάντα την μελέτη με τενούτες (όλη την έκταση του οργάνου σε μεγάλης διάρκειας νότες). Είναι πολύ σημαντική εξάσκηση,ίσως η σημαντικότερη.
Βοηθάει στο να ζεσταθούμε ,να καταλάβουμε τι ακριβώς χρειάζεται η κάθε νότα απο το σώμα μας (θέση γλώσσας ,μάσκας ,λαιμού ,κ.τ.λ) και να κατανοήσουμε πλήρως τον ήχο του οργάνου.
Επίσης είναι η σημαντικότερη άσκηση για την βελτίωση της αναπνοής μας.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι κλίμακες.Πρέπει κάθε μέρα να παίζουμε όλες τις κλίμακες, στην αρχή για εκμάθηση και αργότερα για ζέσταμα .Οι κλίμακες είναι το σημαντικότερο κομμάτι στην εκμάθηση του μουσικού οργάνου.
Εάν τιθασεύσεις τις κλίμακες έχεις κάνει το 50% τουλάχιστον της εκμάθησης του κλαρινέτου ,χωρίς υπερβολή.

Ο τρόπος που πρέπει να παίζονται οι κλίμακες είναι ο εξής :

- Πάντα με σταθερό (όχι απαραίτητα γρήγορο) ρυθμό με πεντακάθαρες στακάτες νότες ,λεγκάτες και συνδυασμό των δύο (ανα δύο ή άνα μία νότα).
- Πάντα με την σωστή σειρά (βοηθάει πολύ στο να τις θυμόμαστε αργότερα) ,ξεκινώντας π.χ απο την Do+ περνάμε στην σχετική της La- ,έπειτα στην αρμονική La- και τέλος στης μελωδική La- και συνεχίζουμε το ίδιο με την Sol+ κ.τ.λ.
- Παίζουμε τα διαστήματα τρίτης σε όλες τις κλίμακες (αργότερα και όλα τα άλλα διαστήματα)
- Παίζουμε τους αρπισμούς τους ,και αυτούς με λεγκάτο και στακάτο τρόπο (αρπισμός είναι η 1-3-5-8 νότα της κλίμακας)

Αυτή η εξάσκηση θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση μέχρι οι κλίμακες να παίζονται αυτόματα από τα χέρια μας χωρίς να σκεφτόμαστε διαρκώς τις νότες και τις αλλοιώσεις.

Έπειτα μπορούμε να μελετάμε σπουδές και στο τέλος μουσικά κομμάτια.

Να θυμάστε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή ,τίποτα δεν γίνεται εάν βιαζόμαστε.Τα πιο αποτελεσματικά βήματα στην εξάσκηση του κλαρινέτου είναι αυτά που γίνονται αργά και σταθερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου