Τεχνικές παιξίματος Νο1

Το κλαρινέτο είναι ένα όργανο με καταπληκτική ευελιξία όσο αφορά τον τρόπο παιξίματος του.Ο συνδυασμός φυσίματος ,γλώσσας ,δαχτύλων και τοποθέτησης του επιστομίου στο στόμα μας μπορεί να δημιουργήσει πολλές και διαφορετικές τεχνικές παιξίματος με εντυπωσιακά ηχητικά αποτελέσματα. Μια από τις τεχνικές θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε παρακάτω.


Τεχνική στακάτου παιξίματος .
Το στακάτο παίξιμο στο κλαρινέτο είναι τεχνική που χρησιμοποιείτε τόσο στην κλασική όσο και στην παραδοσιακή μας μουσική. Είναι μία από τις πρώτες τεχνικές που πρέπει να μαθαίνει ο υποψήφιος μαθητής κλαρινέτου.Η τεχνική του στακάτου παιξίματος αφορά κατά 90% την κίνηση της γλώσσας μας ,ή οποία κινούμενη προς στον ουρανίσκο μας, διακόπτει την παροχή αέρα προς το επιστόμιο σταματώντας απότομα την παραγωγή ήχου.

Για να γίνει ποιο κατανοητό μπορείτε να εξασκηθείτε στην αρχή χωρίς την χρήση κλαρινέτου . Αρχίστε να τραγουδάτε σταθερά το γράμμα Α και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα προσθέστε το γράμμα Τ μπροστά και προσπαθήστε να το προφέρεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Στη ουσία αυτό που καταφέρνετε λέγοντας ΤΑ είναι να διακόπτεται για ελάχιστο χρονικό διάστημα την προφορά του Α ,δημιουργώντας στακάτο τόνο. Ακριβώς την ίδια τεχνική χρησιμοποιήστε και όταν φυσάτε μια νότα στο κλαρινέτο, προσπαθήστε δηλαδή να κάνετε απότομες διακοπές στον ήχου λέγοντας ΤΑ.

Τώρα για να είμαστε πιο ακριβείς πάνω στην τεχνική και αφού έχετε καταλάβει πάνω κάτω τον τρόπο που η γλώσσα μας ακουμπάει τον ουρανίσκο μας, για να διακόψει την παροχή αέρα προς το επιστόμιο, τότε πρέπει να αρχίσετε να δοκιμάσετε να παίξετε μια κλίμακα με όλες τις νότες στακάτες.Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει μετά από κάθε νότα να προσπαθούμε με την γλώσσα μας να προφέρουμε το αντίθετο του ΤΑ ,δηλαδή ΑΤ.

Να θυμάστε πάντα ότι η στακάτη νότα είναι μία νότα. Δηλαδή ο ήχος της πρέπει να έχει μια σχετικά στακάτη "ουρά" και να μην διακόπτεται απότομα.Δείτε το σαν μια πολύ σύντομη νότα.


Αυτός είναι και ο σωστός τρόπος να παίξετε στακάτο χρησιμοποιώντας την γλώσσα και τον ουρανίσκο.Πολύ αργότερα και αφού έχετε τελειοποιήσει αυτή την τεχνική έτσι ώστε να μπορείτε να παίζετε άνετα στακάτα ,θα μπορείτε απλά ακουμπώντας ελαφρώς το καλάμι με την άκρη της γλώσσα σας να το αναγκάζετε να σταματήσει να πάλλεται (φυσικά ακουμπώντας και τον ουρανίσκο). Αυτός ο τρόπος απαιτεί μεγάλη εξοικείωση με το όργανο και συνήθως χρησιμοποιείτε αρκετά αργότερα, άλλα είναι και ο τελειότερος τρόπος απόδοσης στακάτου.

Το ελαφρύ άγγιγμα του καλαμιού με την γλώσσα μας δημιουργεί και άλλες τεχνικές όπως το βράχνιασμα του ήχου,ελαφριά αλλαγή τόνου κ.α. Το άγγιγμα του καλαμιού με την γλώσσα όμως,είναι  η τελευταία τεχνική που θα μάθετε μιας και θα έρθει από μόνη της ,πιστέψτε με. Στα επόμενα άρθρα μας, θα περιγράψουμε και άλλες ενδιαφέρον τεχνικές παιξίματος.

3 σχόλια:

  1. Φίλε μου συγχαρητήρια για τη προσπάθεια σου!!! Γράφεις πολυ χρήσιμα πραγματα...Συνέχισε ετσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εύγε φίλε, γιά όλα σου τά άρθρα. ευχαριστούμε γιά τήν ενημέρωσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο φιλε, συγχαρητηρια για τα ωραια αρθρα και την ενημερωση που μας προσφερεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή