Συντήρηση Κλαρινέτου

Το Κλαρινέτο σαν πνευστό όργανο απαιτεί σωστή και περιοδική συντήρηση ώστε η απόδοση του να διατηρείτε σταθερή .Επίσης η σωστή συντήρηση συμβάλει καθοριστικά στην μακροζωία και καλή καλή λειτουργία του οργάνου.
Κάθε φορά που τελειώνουμε το παίξιμο μας, πρέπει να περνάμε
το ειδικό πανάκι μας με το κορδόνι από το εσωτερικό του οργάνου όσες φορές κρίνουμε απαραίτητο ώστε το όργανο να στεγνώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσουμε στο βαλιτσάκι του.Το στέγνωμα του είναι απαραίτητο και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε.
Τα κλειδιά επίσης του κλαρινέτου πρέπει να είναι πάντα γυαλισμένα και καθαρά έτσι ώστε να μπορούν τα δάχτυλα μας να γλιστράνε πάνω τους.Κλειδιά που δεν είναι γυαλισμένα σωστά δεν επιτρέπουν στον μουσικό να κάνει σωστά περάσματα.Τα κλειδιά γυαλίζονται με ειδική αλοιφή ,καθώς και με το ειδικό κίτρινο πανάκι.Καλή μέθοδος είναι επίσης και το ελαφρύ πέρασμα με πανάκι που προηγουμένως το έχουμε ποτίσει στο ειδικό λάδι για τα κλειδιά .

Το λάδωμα των συνδέσμων των κλειδιών είναι επίσης σημαντικό και πρέπει να γίνεται ανάλογα τις ώρες που έχουμε παίξει το όργανο.Συνήθως κάθε 3-4 μήνες.
Άλλη μια συντήρηση που πρέπει να γίνεται συχνά είναι ο καθαρισμός του επιστομίου.Το επιστόμιο είναι συνήθως πλαστικό και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να το πλένουμε και να το σαπουνίζουμε ώστε να είναι πάντα καθαρό. Ας μην ξεχνάμε ότι το επιστόμιο το τοποθετούμε στο στόμα μας και για αυτό τον λόγο πρέπει να είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από θέμα καθαριότητας.

Επίσης προσοχή χρειάζονται και οι φελλοί του οργάνου που θα πρέπει πάντα να βρίσκονται σε καλή κατάσταση ώστε τα στελέχη του κλαρινέτου να σφραγίζονται σωστά μεταξύ τους. Τους φελλούς πρέπει να τους περνάμε με το ειδικό cork grease  τουλάχιστον μία φορά κάθε 15 μέρες,ελέγχοντας πάντα την κατάσταση τους με το χέρι μας ώστε να μην τους αφήσουμε ποτέ να αρχίσουν να ξεραίνονται.Εάν δεν υπάρχει cork grease μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό liposan για τα χείλια μας ή απλή βαζελίνη.Η επάλειψη πρέπει να γίνεται αφού έχουμε τελειώσει το παίξιμο έτσι ώστε να δίνουμε κάποιες ώρες στον φελλό να απορροφά το υλικό που του έχουμε βάλει.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τις τρύπες χρησιμοποιόντας μπατονέτες.

Το ξύλινο κλαρινέτο θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην συντήρηση και μεταχείριση του σε σχέση με ένα πλαστικό.Το ξύλινο κλαρινέτο συναρμολογώντας το για να παίξουμε πρέπει πρώτα να το αφήσουμε 5-10 λεπτά ώστε να πιάσει το ξύλο την θερμοκρασία του χώρου που βρισκόμαστε.Επίσης θέλει προσοχή έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με την κρέμα γυαλίσματος των κλειδιών.Γενικά δεν πρέπει να σε επαφή με κανενός είδος υγρού διότι το ξύλο είναι αποροφητικό υλικό .Μετά το παίξιμο μας επίσης πρέπει κατευθείαν να το στεγνώσουμε και πριν το αποθηκεύσουμε στο βαλιτσάκι του να του δώσουμε μερικά λεπτά στο περιβάλλον ώστε να εξισορροπηθεί η εσωτερική και εξωτερική του θερμοκρασία.
Επίσης καλό είναι να περνάμε το ξύλο με ειδικό λάδι μιά φορά το χρόνο για την στεγανοποίηση του.

10 σχόλια:

  1. πολυ ενδιαφεροντα ολα τα αρχεια ,ιδιαιτερα για καποιον σαν κι εμενα που τωρα αρχισε να ασχολειται. θα περιμενω καποια αναρτηση σχετικα με περισσοτερη εμφαση στην τεχνικη κ σε 'κολπα' του παραδοσιακου κλαρινου. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ σύντομα θα αναρτηθούν άρθρα με τεχνικές παιξίματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλε μου καλησπερα και μπραβο σου. πολυ καλη και χρησιμη η δουλεια σου. θα ηθελα να σε παρακαλεσω σε περιπτωση που εχεις οποιαδηποτε παρτιτουρα για παραδοσιακο κλαρινο να την ανεβασεις ετσι ωστε να βοηθησεις και εμας που μολις ξεκινησαμε να ασχολουμαστε με αυτο το καταπληκτικο οργανο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και συγχαρητήρια !! Πραγματικά έχεις κάνει αξιόλογη δουλειά, εχω ξεκινήσει τώρα τελευταία τα μαθήματα κλαρίνου στην φιλαρμονική και τα άρθρα σου μου ελυσαν πολλές απορίες! Εγώ κάνω την μέθοδο του Θ.Παρασκευόπουλου όμως θα ήθελα αν μπορούσες να ανέβαζες παρτιτούρες με εύκολα σχετικά τραγούδια για αρχάριους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kalispera file m, thelo an mporeis na doseis simvoules gia to pos tha allaksoume tis tapes. Euxaristo!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. xerete exo ki ego klarino kai xreiazomai kapoies odigies gia tin synthrish toy organoy kai autes moy fanhkan endiaferoyses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αλλα κι αυτες οι τεχνικες ποτε θα αναρτηθουν,μπορουμε να ξερουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κι εγω τωρα αρχισα να ασχολουμε με το κλαρινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα εχω παρει ενα καινουργιο ξυλινο κλαρινο αλλα ειναι πολυ σφιχτες οι ενωσεις του τοσο που με δυσκολια το λυνω και το δενω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δρ Έλεν που έφερε πίσω την αγαπημένη μου με τα ξόρκια της αγάπης της. Ο Μουρσέλι με χώρισε πριν από τέσσερις μήνες χωρίς λόγο, προσπάθησα να τον συζητήσω, αλλά με έκλεισε τελείως. Τον αγαπούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα καθώς έφευγε, έκλαψα και έγινα σκιά του εαυτού μου. Αλλά όλα άλλαξαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν είδα ένα σχόλιο σχετικά με το πώς η Δρ Έλεν βοηθά τους ανθρώπους με θέματα σχέσεων και γάμου, επικοινώνησα μαζί της και χαίρομαι που το έκανα γιατί τώρα ο φίλος μου επέστρεψε και με αγαπά ακόμα περισσότερο, υπόσχομαι ποτέ να με πληγώσει ξανά. Σας ευχαριστώ Dr Ellen για τη βοήθειά σας, είστε η καλύτερη. Για τους θεατές εκεί έξω που χρειάζονται βοήθεια για τη σχέση ή τον γάμο τους, σας αφήνω τα στοιχεία επικοινωνίας της Δρ Έλεν. Στείλτε email ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp+2349074881619
    Η υπηρεσία του περιλαμβάνει επίσης
    1. Ξόρκια για να κερδίσετε το λαχείο
    2. Τα ξόρκια φέρνουν πίσω τον πρώην εραστή σου
    3. Ξόρκια για να σταματήσει το διαζύγιο
    4. Άμεση θεραπεία του HIV/AIDS
    5. Θεραπεία του καρκίνου
    6. Ξόρκια αγάπης
    7. Ξόρκια συμφιλίωσης
    8. ξόρκια τοκετού και λύσεις υπογονιμότητας
    9. Ξόρκια για την προστασία του κακού ματιού
    10. Ξόρκια θανάτου
    και τα λοιπά.
    Email: ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp: +2349074881619

    ΑπάντησηΔιαγραφή