Σπουδές Κλαρινέτου

Ας δούμε τι χρειάζεται για να φτάσει κάποιος σε τίτλο σπουδών. Πρώτα για οποιοδήποτε πτυχίο σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο απαιτείται πτυχίο θεωρίας (3 χρόνια θεωρία + 3 χρόνια αρμονίας) το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε σε ένα από τα πολλά ωδεία της χώρας .

Πέρα του θεωρητικού μέρους ,εξετάσεις θα πρέπει
να δώσετε και για το πρακτικό μέρος .Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως σε όλα τα μουσικά όργανα έτσι και στο κλαρινέτο υπάρχουν οι γνωστές τάξεις κατωτέρα ,μέση και ανωτέρα. Θεωρητικά είναι περίπου 3 χρόνια η κάθε τάξη .Πρακτικά όμως μπορείτε να πηδήξετε τάξεις (δηλαδή σε μια χρονιά να δώσετε κατατακτήριες εξετάσεις για 2η κατωτέρα και όχι 1η). Αυτό εξαρτάται από εσάς και το πόσο καλοί γινόσαστε στο πέρας του χρόνου.Μπορείτε να δώσετε κατατακτήριες εξετάσεις μέχρι και για την δεύτερη ανωτέρα.

Επίσης να επισημάνουμε ότι έτσι και διδαχθείτε έστω και ένα εξάμηνο από δάσκαλο (είναι απαραίτητο να σας δείξει κάποιος τα βασικά),έπειτα με την κατάλληλη βιβλιογραφία και την ανάλογη εξάσκηση μπορείτε να συνεχίσετε μόνοι σας τις σπουδές σας και όταν νιώσετε έτοιμοι να προχωρήσετε σε εξετάσεις. Πάντως η παρακολούθηση της εξέλιξης σας απο κάποιοα Δάσκαλο είναι πολύ σημαντική.
 Γενικά πιστεύω ότι ένας μαθητής κλαρινέτου που μελετάει με επιμέλεια 4-5 ώρες την ημέρα και ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση να διεκδικήσει το πτυχία μέσα σε 6-7 χρόνια και όχι σε 8-12 που χρειάζονται κανονικά.
Βέβαια μετά το πτυχίο υπάρχει και το δίπλωμα που είναι και η ανώτατη σπουδή (κάτι σαν master) που απαιτεί άλλα 2 χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου.
Βέβαια μπορεί κάποιος να πάει κατευθείαν για δίπλωμα αποφεύγοντας το πτυχίο.

Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον εκάστοτε μαθητευόμενο. Τώρα όσο αφορά για το πια είναι τα σωστά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος μαθητευόμενος ,είναι κάτι που θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο.

2 σχόλια:

  1. καλημερα,
    θελω να ρωτήσω εαν μπορει καποιος που γνωρίζει κλασσικό κλαρινέτο να διδάξει τους βασικούς κανονες παιξίματος για παραδοσιακό κλαρινέτο σε αρχάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορεί να του διδάξει τα βασικά που είναι και τα πιο σημαντικά.Αργότερα θα χρειαστείς παραδοσιακό κλαρινετίστα για να σου εξηγήσει τις ιδιαίτερες τεχνικές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή