Ποιός μπορεί να παίξει Κλαρινέτο

Γενικά γύρω από το ποιος μπορεί να παίξει Κλαρίνο επικρατεί μια σύγχυση. Ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Κλαρινέτο μπορεί να παίξει ο καθένας από ηλικία 7-8 χρόνων ώς και 70 .Πολλοί πιστεύουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες ή γερά πνευμόνια και διάφορα άλλα. Ακόμη και
μανιώδης καπνιστής, που η γυμναστική δεν είναι στα χόμπι του και κάνει δουλειά γραφείου μπορεί άνετα να γίνει βιρτουόζος Κλαρινίστας. Ο τρόπος που αναπνέουμε και φυσάμε παίζοντας κλαρινέτο βελτιώνεται και εξελίσσεται μόνος του με την μελέτη και την καθημερινή εξάσκηση. Οι συμβουλές του στυλ ,αναπνέουμε με τους κοιλιακούς μύες ,παίρνουμε ανάσες πλάγια από τις δυο άκρες του στόματος μας και άλλες ,ναι μεν είναι σωστές άλλα δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με αυτές ,μιας και θα έρθουν όλα από μόνα τους εις το πέρας του χρόνου. Βέβαια καλό είναι να γνωρίζουμε την διαφραγματική αναπνοή άν και πιστεύω ότι η ανάγκη για περισσότερο αέρα στους πνεύμονες σε οδηγεί εκεί χωρίς να το γνωρίζεις. Θα προσπαθήσω να αναλύσω το θέμα αναπνοή σε άλλο άρθρο.

Όσο αφορά την τεχνική που φυσάμε το καλάμι του κλαρινέτου για να παράγει σωστό ήχο, και αυτό είναι κάτι που όσες φορές να σας το πει ο δάσκαλος ή όσες φορές και να το διαβάσετε δεν θα κερδίσετε απολύτως τίποτα. Έρχεται και αυτό από μόνο του μετά από αρκετή καθημερινή εξάσκηση.Είναι κάτι σαν το κολύμπι, όσες φορές και να σας εξηγήσουν πως θα κολυμπήσεις, δεν θα καταφέρετε τίποτα αν δεν μπείτε στη θάλασσα και να το προσπαθήσετε μόνοι σας.

Γενικά την εκμάθηση Κλαρινέτου μπορείτε να την ξεκινήσετε σε οποιαδήποτε ηλικία ,ότι σωματότυπο και να έχετε, καθώς και όποιον τρόπο ζωής και να έχετε διαλέξει. Το αν θα γίνεται πολύ καλός Κλαρινίστας, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις ώρες και τον τρόπο εξάσκησης ,δηλαδή από εσάς ,κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου