Επιστόμιο και επιλογή καλαμιού

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την επιλογή καλαμιού καθώς και την επίδραση του επιστομίου σε αυτή μας την επιλογή. Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί σε παλιότερο άρθρο μας ,άλλα εδώ θα γίνουμε λίγο πιο ακριβείς και θα δώσουμε μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες.
Ας ξεκινήσουμε
με το καλάμι που είναι η πιο απλή επιλογή μας. Καλάμια υπάρχουν σε δυο κύριες κατηγορίες ,σε απλά και πλαστικοποιημένα .Τα πλαστικοποιημένα ξεχωρίζουν από το μαύρο τους χρώμα και διακρίνονται για την αυξημένη αντοχή τους και για την μικρότερη ευελιξία τους σε σχέση με τα απλά .Επίσης χάνουν πόντους στην χροιά του ήχου ,ελάχιστους άλλα χάνουν.
Υπάρχουν σε νούμερα ,ξεκινώντας από το Νο1 που είναι και το πιο λεπτό ,άρα πιο μαλακό και συνεχίζουμε με το 1,5 το 2, το 2,5 φτάνοντας μέχρι και το 4 - 4,5 συνήθως .Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο του καλαμιού τόσο πιο σκληρό και χοντρό είναι αυτό ,απαιτώντας περισσότερη δύναμη από τον μουσικό για να αρχίσει να πάλλεται ,ισχύει όμως κάτι τέτοιο? Παρακάτω ίσως ανατραπεί αυτό.

Ως εδώ όλα καλά ,τα δύσκολα έρχονται στο επιστόμιο και στην επιλογή του σε σχέση πάντα με το καλάμι. Με λάθος συνδυασμό επιστομίου και καλαμιού υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτείς να φυσήξεις ένα καλάμι Νο1 πολύ περισσότερο από ένα καλάμι Νο2 ή και Νο3 ακόμη.Καθώς επίσης και να βγάζεις εντελώς διαφορετικό ήχο ,εξηγώντας παρακάτω τι ακριβώς εννοούμε .

Αυτό είναι το σχήμα ενός επιστομίου.Πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι η καμπύλη του "προσώπου" όπως λέμε την επιφάνεια που κουμπώνουμε το καλάμι μας.Όσο μεγαλύτερη καμπύλη έχει ,τόσο μεγαλύτερη απόσταση δημιουργείτε μεταξύ του ανώτατου σημείου του καλαμιού και του επιστομίου.
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι χωράει περισσότερο αέρα ανάμεσα ,αέρα που θα πρέπει να φυσήξουμε για να αρχίσει να πάλλεται το καλάμι παράγοντας ήχο.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε μικρό νούμερο (λεπτό καλάμι) για να μπορέσουμε να το φυσήξουμε άνετα .Το σκληρό καλάμι θα ήταν πολύ δύσκολο να το "κουνίσουμε" κάτω από τέτοιες συνθήκες
.Επίσης το λεπτό καλάμι πάλλεται περισσότερο άρα χρειάζεται και μεγαλύτερο χώρο ,μικρή απόσταση θα το έκανε να ακουμπάει πάνω στο επιστόμιο αδυνατώντας να βγάλει ήχο ή στην καλύτερη περίπτωση να έβγαζε κακό ήχο και με μεγάλη δυσκολία.
Συμπέρασμα ,σε μεγάλης καμπύλης επιστόμια χρησιμοποιούμε μικρά νούμερα καλάμι (1 -1,5) και όσο μικραίνει η καμπύλη τόσο μεγαλώνουμε τα νούμερα άρα και την σκληρότητα του καλαμιού.

Να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε συνδυασμού αφού ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά σε δύναμη αέρα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ανάμεσα π.χ στην περίπτωση επιστόμιο με μεγάλη καμπύλη - καλάμι Νο1 και σε επιστόμιο με μικρή καμπύλη - καλάμι Νο3 .Όχι δεν είναι "εξωγήινοι" αυτοί που παίζουν με 3, 3,5 και 4 Νο ,απλά έχουν κάνει σωστό συνδυασμό επιστομίου και καλαμιού.
Βέβαια αυτοί που επιχειρούν και παίζουν με επιστόμιο μεγάλης καμπύλης και καλάμι μεγάλο Νο ,αυτοί όντως "το λέει το αναπνευστικό τους".Λίγες όμως οι περιπτώσεις..χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.

Πλεονεκτήματα

Καλάμι Νο1 - μεγάλης καμπύλης επιστόμιο

Δυνατό παίξιμο
Ευκολότερες χαμηλές
Μεγαλύτερη ευελιξία (στη jazz χρησιμοποιούν μεγάλη καμπύλη μικρό Νο καλάμι)

Καλάμι Νο4 - μικρής καμπύλης επιστόμιο

Μεγάλη ακρίβεια στην τονικότητα
Καλύτερη χροιά και έλεγχο στις υψηλές
Βαθύς ήχος
Eυκολία σε πέρασμα από ψηλά σε χαμηλά
Εμπιστοσύνη σε τονικότητα

Μειονεκτήματα

Καλάμι Νο1 - μεγάλης καμπύλης επιστόμιο

Μειωμένος έλεγχος τονικότητας - επιρρεπής σε τσιρίγματα και απώλεια σωστού τόνου
"Τσιριχτές" υψηλές με έλλειψη σιγουριάς 
Μέτρια χροιά ήχου 
Δυσκολία περάσματος από ψηλά σε χαμηλά

Καλάμι Νο4 - μικρής καμπύλης επιστόμιο

"Δύσκολες" χαμηλές
Μικρή ευελιξία τονικότητας
Δυσκολία στη δημιουργία πολύ χαμηλής έντασης ήχου


Επιλογή

Η επιλογή επιστομίου και καλαμιού έχει να κάνει καθαρά με το προσωπικό σας στυλ και με το είδος μουσική που θα επιλέξετε. Μερικά παραδείγματα
Νο1,5 καλάμι - μεγάλη καμπύλη  για jazz
Νο3,5 καλάμι - μικρή καμπύλη για κλασική μουσική
Νο2,5 καλάμι - μεσαία καμπύλη για ποικιλία παιξίματος

Επίσης προσωπική μου επιλογή αποτελούν τα επιστόμια της Yamaha και της Selmer που διατηρούν μια καλή αναλογία ποιότητα - τιμής. Εαν ανέβουμε λίγο σε χρήματα τότε τα Β45 και 5RV Lyre της Vandoren είναι μονόδρομος. Μάλιστα το 5RV ή 5RV Lyre προτείνετε για αρχάριους μαθητές με καλάμι Νο 3!Μη σας τρομάζει ,παίζει πιο εύκολα απο ένα no name με καλάμι ακόμη και Νο1.


Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σχέση καλαμιού επιστομίου ,όπως το μήκος του "προσώπου" του επιστομίου ,το φάρδος ,η καμπύλη για το άνω χείλος κ.τ.λ ,πού όμως δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο αυτοί που αναφέραμε στο παραπάνω άρθρο και καλό θα ήταν να ασχοληθούμε πολύ αργότερα με αυτούς.



36 σχόλια:

  1. πολυ κατατοπιστικο αρθρο. να'σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια ερωτηση θα ηθελα να κανω σχετικα με την παραδοσιακη μουσικη. τι νουμερο καλαμι χρησιμοποιουν κατα κορον (σε συνδιασμο με την καμπυλη του επιστομιου)? το επιστομιο στο κλαρινο που αγορασα (μεταχειρισμενο) γραφει σαν μαρκα elkhart Indiana C.G.CONN (δεν κατεχω αν ειναι no name ) , αν καταλαβα καλα εχει επιστομιο μεγαλης καμπυλης μιας κ μπορω να βγαλω σωστο ηχο μονο με νουμερο 1 ,αντε κι 1,5. Τι συνδιασμο θα μου προτινατε για παραδοσιακη μουσικη. ευχαριστω παρα πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιούμε συνήθως επιστόμια μεγάλης καμπύλης με μικρό νούμερο καλάμι.Όχι όμως κάτω από Νο2.Αν δεν μπορείς να φυσήξεις με Νο2 δεν φταίει το επιστόμιο.Πιθανότερο να φταίει το καλάμι ή η μάσκα σου.Εγώ θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις 2-2,5 rico plasticover.Το επιστόμιο σου δεν είναι no name, είναι αρκετά καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Niko πολύ χρήσιμα όλα αυτά αλλά εγώ σαν αρχάριος μαθητής ακόμα, έχω μια ερώτηση να σου κάνω.
    Υπάρχει κάποιος τρόπος να διαπιστώσω αν το επιστόμιό μου ειναι ανοιχτό, κλειστό ή μεσαίο? Γιατι εμένα μου πρότειναν για το Βb ενα επιστόμιο Amati 4 και μην ξέροντας το άνοιγμά του συνεχίζω να παίζω με Ν 1 καλάμι (και μάλιστα μονο με Ηot & swing γιατι τα Rico και Vandoren που δοκίμασα μου φάνηκαν "σκληρά")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα amati είναι πολύ 'κακά' επιστόμια.Προφανώς έχει τεράστιο άνοιγμα και μεγάλη καμπύλη.Δοκίμασε rico Νο2 plasticover.Tα vandoren είναι σκληρά καλάμια ,υπολόγισε μισό νούμερο πάνω απο αυτό που λένε.Τα vandoren V12 όμως είναι πιο μαλακά και φυσικά είναι απο τα καλύτερα καλάμια που μπορείς να βρείς στην αγορά.Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι εκεί καταλήγουν στο τέλος.Ενας συνδυασμός επιστόμιου vandoren Β45 με καλάμι V12 No3 είναι ενας απο τους καλύτερους που μπορείς να κάνεις ,καθόλου τυχαίο ότι αυτός ο συνδυασμός επικρατεί στις συμφωνικές ορχήστρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ καλο το αρθρο...δινεις σημαντικες πληροφοριες...σε οτι αφορα τα πειραγμενα επιστομια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ ωραίο το άρθρο σου!!! Εδω και χρονια παίζω κλαρίνο παραδοσιακό. Εχω ένα buffet και χρησιμοποιω επιστομιο rico royal C5 με καλαμι 1,5.
    Τελευταία ασχολούμενος και με τη φιλαρμονικη βάζω καλάμι 2,5 χωρις να επιτυγχανω τον καλύτερο ήχο. Τί έχεις να μου προτεινεις για παραδοσιακο ήχο και τι για κλασικό? Σκεφτομαι να αλλαζω επιστομια κατα περισταση... απο πλευρας λιγκατουρας τι εχεις να μου προτεινεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με το rico C5 και το 1,5 είναι πολύ σκληρό καλαμάκι.Το C5 και γενικά η φθηνή σειρά της rico είναι κατα την γνώμη μου κακά επιστόμια.
    Κοίταξε στην παραδοσιακή μουσική θέλεις επιστόμιο jazz και "μαλακό" καλάμι.Στη κλασική ακριβώς το αντίθετο.Το σημαντικότερο όμως είναι το κλαρίνο που χρησιμοποιείς.Εαν είναι παραδοσιακό τότε δεν μπορείς να παίξεις κλασική .Εαν είναι κλασικό (boehm) τότε μπορείς να παίξεις και παραδοσιακή (δυσκολότερα -απαιτεί μεγάλη τεχνική - άλλα μπορείς).Πάντως μέση λύση(εαν αυτή υπάρχει...) θα ήταν ένα επιστόμιο yamaha 4C με καλάμι vandoren V12 No2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα νικο παιζω παραδοσιακο κλαρινο ειμαι αρχαριος βεβαια και προσφτατα αγορασα ενα επιστομιο το Β45 με την χρυση λυρα και βαζω καλαμι rico 1. πιστευεις οτι ειναι ενας καλο συνδιασμος επιστομιου και καλαμακι? εχεις να μου προτεινεις κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δοκίμασε να παίξεις με vandoren clasic 1,5 θα ταιριάζει καλύτερα με το επιστόμιο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γεια σου νικο ασχολουμαι με παραδοσιακη μουσικη.Αρχικα ειχα ενα μιλλερ οταν πρωτοεπαιζα και σε συντομο χρονικο διαστημα πηρα μπεμ πολυ καλο οργανο θεωρω, της leblanc[(συγκεκριμενα leblanc esprit)(76441)].Οντως συμφωνα με τα λεγομενα σου ειναι πιο δυσκολο στο χειρισμο σε σχεση με το μιλλερ, αλλα αν δεν κανω λαθος προσφερει μεγαλυτερη γρηγοραδα.Νομιζω το ιδιαιτερο δυσκολο ειναι τα συνεχομενα γκλισαντα κυριως παιζοντας ηπειρωτικη μουσικη.βολευει παρα πολυ ομως στην βαλκανικη μουσικη επειδη εχει απιστευτα γρηγορα tempa.Οσον αφορα το επιστομιο και το καλαμι. εχω ενα επιστομιο vandoren B45 οπου στο κατω μερος του(οπου εφαπτεται με το βαρελακι)εχει χαραγμενο κατι που μοιαζει αν δεν κανω λαθος με μικρα ξιφη η με σφυρακια κατι τετοιο.αυτο με τι καλαμι μπορω να το ταιριαξω γιατι ο δασκαλος μου(ειναι πρακτικος αλλα πολυ καλος ιδιαιτερα στον ηχο) ειπε οτι το καλαμι που εχω(vandoren v12 Νο2.5)βγαζει σκληρο ηχο "κλασικο".Οντως ειχε δικιο μαλλον ηταν πολυ "κλασικος"ο ηχος το καταλαβαινα αλλα ακομα δεν ξερω με τι καλαμι να το ταιριαξω.πηρα ενα πολυ απλο καλαμι το prim-roseau No2 που ειναι πολυ ελαφρυτερο απο το v12.Ο ηχος καπως αρεσε στο δασκαλο μου αλλα ακομα δεν ειναι ευχαριστημενος.Μου λεει παλι το ιδιο οτι ειναι "κλασικος"αλλα οχι τοσο οσο πριν.Εγω με το νεο καλαμι καταλαβα οτι του λειπαν καποιες μπασες συχνοτητες η ενισχυε περισσοτερο τις πριμες.Ο ηχος κατα το δασκαλο ειναι πιο "λαμπερος"απο οτι ηταν πριν αλλα θελει και αλλο φτιαξιμο.Δεν ξερω ομως τι αλλο να κανω.Αν εχεις καποια ιδεα...
    Επισης πεσμου αν θες στο vandoren με το ημικυκλιο τι ταιριαζει.
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φίλε μου όσο σκληρότερο είναι το καλάμι σου τόσο πιο γεμάτες χαμηλές θα βγάζεις.Ψηλά το θέμα είναι τι βολεύει τη μάσκα σου.Εαν ασχολείσαι με παραδοσιακή μουσική που τα γλιστρήματα αποτελούν μεγάλο μέρος της τότε πρέπει να βολευτείς με μεσαίας σκληρότητας καλάμι.θα πρέπει το καλάμι σου να λυγίζει εύκολα ώστε να ακούει την παραμικρή πίεση απο τα χείλη σου.Δοκίμασε plasticover 2.5 rico.Βασικά εαν σου πώ ότι έχω ξοδέψει περισσότερα χρήματα για καλάμια παρά για όργανα θα σου φανεί παράξενο?δυστυχώς στο κλαρίνο αναζητάς διαρκώς κάτι καλύτερο πάντα....πρέπει να μάθεις να ζείς με αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγω θα μιλήσω για παραδοσιακή μουσική. Πρωσωπικά χρησιμοποιώ ΑΜΑΤΙ HBKC-14 το οποίο είναι αρκετά ανοιχτό επιστόμιο. επισης πολύ καλό επιστόμιο είναι το Vandoren 5JB, η για κλειστότερα Vandroren B40P88 και AMATΙ HBKC-10. Και τώρα πάμε στο καλάμι, τα καλύτερα καλάμια κατά τη γνώμη μου είναι τα Rico La Voz -soft αλλά είναι δύσκολο να τα βρει στην Ελλάδα κάποιος -εγώ τα προμηθεύομαι από την Τουρκία- και στη Ελληινική αγορά Hot and Swing 1,5 νούμερο. Όχι βαρύτερο καθώς δεν βγαίνουν σωστά τα μόρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. aderfe na se rotiso ego exo parapoli dunato fisima k thelo na akougete to klarino kathara opos oi palioi diladi ti proteineis na balo gia paradosiaka panta ?? k mpoukadoura k kalami pes mou an einai eukolo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μπορώ να ρωτήσω αν το επιστομιο vandoren b45 ταιριαζει σε κλαρινο schreiber?
    ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. το επιστόμιο δεν έχει να κάνει με το κλαρίνο φίλε μου ,άλλα με εσένα.Το θέμα είναι τι ταιριάζει σε εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. το ξερω αδερφε απλα ενα buffet επιστομιο που εχω δεν εφαρμοζει στο βαρελι του schreiber και δεν θελω να την πατησω παιρνοντας το vandoren b45 και δεν ταιριαζει. το επιστομιο που εχει το screiber δυστηχως δεν ειναι και το καλυτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. φυσικά αν εννοείς οτι μπορεί να μην ταιριάζει μπορείς να το λιμάρεις με ένα ντουκόχαρτο 1000άρι και να ταιριάξει στο βαρελάκι σου.Αν οχι μπορείς να λιμάρεις το βαρελάκι σου ώστε να ταιριάζει το επιστόμιο.Λύσεις υπάρχουν δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου νικο.αρχισα να ασχολουμαι εδω κ 1 μηνα με το κλαρινο και θα ηθελα τι βοηθεια σου στην επιλογη επιστομιου κ καλαμι. πηρα ενα οργανο sibemol ξυλινο (χειροπ/το δημοτικο).Παιζω με επιστομιο amati no5 k καλαμι(no1 plasticover) k δυσκολευομαι καπως στο φυσημα κ επισης(σκουζει λιγακι).Θα ηθελα να μου πεις τι επιστομιο κ καλαμι να παρω, ωστε να βγαζω καλο ηχο, να μην κουραζομαι στο φυσημα, κ να μην δινω ασκοπα χρηματα στο να πέρνω επιστομια χωρις αποτελεσματα.Η μουσικη που με ενδιαφερει παντως ειναι τα δημοτικα τραγουδια. Για vandoren b45 k καλαμι v12(no?) ειναι καλη επιλογη τι λες? θα εχω αποτελεσματα στο φυσημα κ στον ηχο? Κ κατι ακομη.Τι καλαμι θα πρεπει να διαλεγω (plasticover η απλο ξυλακι) κ γιατι?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. file asxoloume egw kai 5 xronia me to paradosiako klarino exw to AMATI no10 epistomio kai exw 1.5 kalami kai eimai mia xara einai polu aneto sto paiksimo kai polu voliko...

      Διαγραφή
  21. Gia sou niko ime 13 xronon kai pira ena metaxirismeno klarino.den exo xrono na pao na kano mathimata gia fto prospatho monos mou.exo kalami No.1.kai polles fores sinithos stis psiles notes tsirizi.ti na kano gia afto?mipos exi kai problma to pos bazo to stome mou i kai pos fisao ?an nai eksigise mou se parakalo ton sosto tropo peksimatos.se efxaristo.episis thelo na sou po pos den exo ksanapeksi klarino mono flogera.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. file niko egw xrisimopoiw vandoren jb5 kai 1,5 kalami hot and swing....pws ta vlepeis???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα!!!! Πρόσφατα άλλαξα επιστομιο, γιατί δοκίμασα ένα του δασκάλου κ μου άρεσε πολύ!! Η συμβουλή του δασκάλου ήταν να δοκιμάσω πολλά για να δω πιο μου αρέσει περισσότερο!! Αν κ η πρόταση πολλών ήταν το b45lyre, εμένα δε μου άρεσε!! Δυσκολεύτηκα πολύ με το καλάμι μου... Δοκίμασα το b45 χωρίς λύρα. Προφίλ88 συγκεκριμένα. Κ ήταν υπέροχο!! Ακριβώς ότι έπρεπε!! Την άλλη μέρα στην πρόβα ανέβηκα κ μισό νούμερο στο καλάμι,έβαλα 2,5 της vandoren τα μπλε. Ακόμα βαθύτερος, πιο γεμάτος ήχος!! Αν το ήξερα τόσο καιρό που έπαιζα με ένα buffet δανεικό που είχε ένα μαθητικό κλαρίνο επάνω... Θα είχα φτιάξει τον ήχο μου καιρό τώρα!!
    Ο τεχνικός στο κατάστημα μου εξήγησε ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το άνοιγμα, αλλά κ ο θάλαμος μέσα στο επιστομιο. Ο οποίος είναι διαφορετικός ανάμεσα σε ένα επιστομιο λύρα κ σε ένα χωρίς. Οπότε δοκιμάστε διάφορα κ βρείτε αυτό που σας ταιριάζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. agapite kirio niko,tha mporousate na mou dosete kapio tilefono gia epikinonia?euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. φιλε μου ωραιος για τις πληροφοριες που μας δινεις...
    ηθελα να σε ρωτησω επειδη θελω να κανω μια πατεντα...τι επιστομιο μπορω να παρω ετσι ωστε να παιζω και ηχους τζαζ αλλα και ηχους κλαρινου παραδοσιακου( ηπειρωτικα)??!αυτο εδω RICO ROYAL A7 Επιστόμιο Τενόρο Σαξοφώνου που εχει μεγαλη καμπυλη και ενα καλαμι medium soft ή επιστομιο αλτο και αντιστοιχο καλαμι ??θα με βοηθουσε πολυ εστω και το παραμικρο σου σχολιο....
    ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλησπερα φιλε Νικο..συγχαρητηρια για ολα οσα μας προσφερεις με τις γνωσεις σου πανω στο αγαπημενο παραδοσιακο μας οργανο.εισαι μακραν το καλυτερο σαιτ ισως στοννκοσο,χωρις να υπερβαλο..επειδη μενω εξωτερικο και ειναι λιγο δυσκολο να βρω δασκαλο για ηπειρωτικη μουσικη..θα θελα τη συμβουλη σου σε german system κλαρινο. τι καλαμι να χρησιμοποιησω για παραδοσιακη μουσικη...το επιστομιο εχει πολυ μικρη καμπυλη.. ωστοσο στο ξεκινημα μου πριν απο κανενα μηνα φυσαω με 2.5 καλαμι και δεν εχω θεμα.. θα μου προτεινες κατι αλλο?? ευχαριστω πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Niko τι καλαμι μπορεις να μου προτείνεις για παραδοσιακη μουσικη και επιστομιο Vandoren 5RV;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Kalispera Kirie Niko! Gia klarino Buffet la parodhsiako ti epistomio Vandoren na agorazo kai ti kalami? efkaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολύ καλό ευχαριστώ. Κατάλαβα τέλεια μετά το άρθρο σου. Να σαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νίκο έχω επιστομιο 8άρι Amati και καλάμι rico plasticover 1,5.
    Είναι καλώς συνδυασμός γιατί δεν είμαι και πολύ ευχαριστημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΕΧΩ ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΟΜΙΟ SELMER S80 Cxx NU ΤΕΝΟΡΟΥ ΣΑΞΩΦΟΝΟΥ Tip opening 1,80mm. Facing length 24,0mm Τι νούμερο καλάμι είναι το ιδανικό? Αν γνωρίζει κάποιος ας μου πεί. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δρ Έλεν που έφερε πίσω την αγαπημένη μου με τα ξόρκια της αγάπης της. Ο Μουρσέλι με χώρισε πριν από τέσσερις μήνες χωρίς λόγο, προσπάθησα να τον συζητήσω, αλλά με έκλεισε τελείως. Τον αγαπούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα καθώς έφευγε, έκλαψα και έγινα σκιά του εαυτού μου. Αλλά όλα άλλαξαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν είδα ένα σχόλιο σχετικά με το πώς η Δρ Έλεν βοηθά τους ανθρώπους με θέματα σχέσεων και γάμου, επικοινώνησα μαζί της και χαίρομαι που το έκανα γιατί τώρα ο φίλος μου επέστρεψε και με αγαπά ακόμα περισσότερο, υπόσχομαι ποτέ να με πληγώσει ξανά. Σας ευχαριστώ Dr Ellen για τη βοήθειά σας, είστε η καλύτερη. Για τους θεατές εκεί έξω που χρειάζονται βοήθεια για τη σχέση ή τον γάμο τους, σας αφήνω τα στοιχεία επικοινωνίας της Δρ Έλεν. Στείλτε email ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp+2349074881619
    Η υπηρεσία του περιλαμβάνει επίσης
    1. Ξόρκια για να κερδίσετε το λαχείο
    2. Τα ξόρκια φέρνουν πίσω τον πρώην εραστή σου
    3. Ξόρκια για να σταματήσει το διαζύγιο
    4. Άμεση θεραπεία του HIV/AIDS
    5. Θεραπεία του καρκίνου
    6. Ξόρκια αγάπης
    7. Ξόρκια συμφιλίωσης
    8. ξόρκια τοκετού και λύσεις υπογονιμότητας
    9. Ξόρκια για την προστασία του κακού ματιού
    10. Ξόρκια θανάτου
    και τα λοιπά.
    Email: ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp: +2349074881619

    ΑπάντησηΔιαγραφή