Συμβουλές για Εξάσκηση

Κατ'αρχήν καλό χειμώνα σε όλους.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δείξει τρόπους ώστε να βελτιώσετε τη τεχνική σας .
Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα η καθημερινή και τακτική μελέτη είναι αυτή που μας βοηθάει να εξελιχθούμε και να δούμε βελτίωση στο παίξιμο μας.
Έχετε σίγουρα διαπιστώσει παίζοντας,
 ότι κάποια δάχτυλα σας ή καλύτερα κάποια περάσματα από νότα σε νότα δέν γίνονται με τον ρυθμό που εμείς θέλουμε.
Τι εννοώ.
Εάν δοκιμάσετε να παίξετε μία κλίμακα σε διάφορες ταχύτητες στο ανέβασμα και στο κατέβασμα.
Θα διαπιστώσετε ότι δεν καταφέρνετε να παίξετε όλες τις νότες στο ίδιο ακριβώς ρυθμό,κάποιες νότες "τρέχουν" πιο γρήγορα και κάποιες πηγαίνουν πιο αργά.Με άλλα λόγια νιώθετε ότι δεν έχετε τον πλήρη έλεγχο των δαχτύλων σας (ελπίζω να σας έδωσα να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ).
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα έχει δύο λέξεις.

ΑΡΓΆ και ΡΥΘΜΌΣ.

Ας το αναλύσουμε αυτό.
Λοιπόν ,το πιο βασικό χαρακτηριστικό ενός μουσικού είναι ο ρυθμός.Ότι και να παίζουμε,όπου και να παίζουμε και όπως και να παίζουμε πρέπει να παίζουμε ΠΆΝΤΑ με ρυθμό. Χρησιμοποιούμε το πόδι μας ή μετρονόμο παντού και πάντα (φυσικά όχι για πάντα μιας και μετά από χρόνια ο ρυθμός περνάει μέσα μας και δεν χρειαζόμαστε μέτρημα).

Ότι και να θελήσουμε να παίξουμε-μάθουμε ,ξεκινάμε πάντα να το παίζουμε πολύ αργά και με ρυθμό. Πόσο αργά?Τόσο ώστε να νομίζουμε ότι το "έχουμε" εύκολα, μάλιστα θα έλεγα και ακόμη πιο αργά από αυτό. Παίζουμε την άσκηση ή το σημείο αυτό που δυσκολευόμαστε τουλάχιστον 20 φορές πολύ αργά άλλα με σταθερό ρυθμό προσπαθώντας να δώσουμε στα δάχτυλα μας να καταλάβουν πότε πρέπει να κινούνται και πότε όχι.Μόλις καταλάβουμε ότι ξεπεράσαμε αυτή τη δυσκολία τότε μπορούμε να ανεβάσουμε ρυθμό και να είστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

'Οσο αφορά το ρυθμό ,προσοχή. Δεν σας προτείνω ότι και να παίζετε να είναι πάντα με σταθερό ρυθμό (μπορείτε να παίζετε μουσικά κομμάτια με ότι ρυθμό θέλετε ,να επιβραδύνετε και αν επιταχύνετε όταν και όπως θέλετε).
Αυτό που σας προτείνω είναι κατά την εξάσκηση σας να χρησιμοποιείτε πάντα σταθερό ρυθμό διότι θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις "δαχτυλικές" σας δυσκολίες ευκολότερα και το σημαντικό γρηγορότερα απο κάθε άλλο πιθανό τρόπο εξάσκησης.

Προσοχή ,μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω την αξία των παραπάνω και πιστεύω θα πάρει και σε σας,άλλα το σίγουρο είναι ότι αργά η γρήγορα (αυτό εξαρτάτε απο εσάς) θα χρησιμοποιήσετε αυτή τη τεχνική διότι αποτελεί μονόδρομο στη μελέτη του κάθε μουσικού οργάνου και κατ'επέκταση του κλαρινέτου.

2 σχόλια: