Καλάμι ή Επιγλωσσίδιο

Το επιγλωσσίδιο σε ένα κλαρινέτο είναι το πιο σημαντικό του εξάρτημα. Αυτό σε συνδυασμό πάντα με το επιστόμιο παράγουν το ήχο όταν φυσάμε.Όπως καταλαβαίνετε παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στο αν ο ήχος που θα παραχθεί θα έχει σωστή τονικότητα και χροιά.
Ακόμη και το πιο ακριβό κλαρινέτο δεν μπορεί να παράγει σωστό ήχο χωρίς την χρήση του κατάλληλου επιγλωσσιδίου.
Τα επιγλωσσίδια τα συναντάμε σε διάφορα μεγέθη και τα
ξεχωρίζουμε με νούμερα .Έτσι έχουμε επιγλωσσίδια που ξεκινάνε από το Νο1 και φτάνουνε μέχρι το Νο5. Όσο μεγαλώνουν τα νούμερα τόσο πιο 'σκληρό' γίνεται το επιγλωσσίδιο στο να αρχίσει να πάλλεται για να παράγει ήχο.Ο αρχάριος θα ξεκινήσει με το Νο1 και σταδιακά θα ανεβαίνει νούμερα ως ότου φτάσει στο νούμερο που θα καταλάβει ότι παράγει τον σωστότερο ήχο (συνήθως γύρω στο 3 - 3,5 ). Όσο πιο 'σκληρό' είναι το επιγλωσσίδιο τόσο καλύτερο έλεγχο έχουμε στις ψηλές ,κάνουμε ευκολότερα 'περάσματα' και έχουμε και μεγάλη ακρίβεια στην τονικότητα μας .

Τα επιγλωσσίδια έχουνε δυο κατηγορίες .Τα κλασικά κίτρινα φτιαγμένα από καλάμι και τα μαύρα τα οποία είναι μεν φτιαγμένα και αυτά από καλάμι άλλα έχουν υποστεί εξωτερική πλαστικοποίηση.
Τα πλαστικοποιημένα επιγλωσσίδια έχουν και μεγαλύτερη αντοχή από τα κλασικά άλλα λιγότερη ευελιξία.
Επίσης σημαντικό είναι και το επιστόμιο στο οποίο θα ταιριάξουμε το καλάμι.Τα επιστόμια χωρίζονται και αυτά ανάλογα την μουσική που έχουμε επιλέξει να παίζουμε. Έτσι, άλλο επιστόμια χρειάζεται για την κλασική μουσική και άλλο για  την Jazz (εκεί θέλουμε πιο βαθύ V για να μπορούμε να ανεβοκατεβάζομαι τον τόνο με την χρήση των χειλιών) .
Γενικά στην επιλογή του επιστομίου ο κάθε μουσικός πειραματίζεται μέχρι να βρει το κατάλληλο για αυτόν.
Το επιστόμια συνήθως είναι κατασκευάζεται από πλαστικό (μερικά και από έβενο) και οι τιμές τους αρχίζουν από 25 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 150-200 ευρώ.

6 σχόλια:

  1. kalispera.exo klarino paradosiakis mousikis to opioeinai xamilo stin tonikotita otan pezo me miko numero kalami(1).ti mporo na kano gia na anevei me to idio niumero?euxaristo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι εννοείς χαμηλό σε τονικότητα??τι κλαρίνο είναι?σολ ,λα ή σι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. niko ego pou exo klarino si kai xrismopio kalami 1/2 kai otan perno megalitero numero diskolevome arketa na fisikso gt?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιατί ισως έχεις κακό επιστόμιο?θα βοηθούσε να μας έλεγες τι κλαρίνο έχεις,τι επιστόμιο και τι μουσική παίζεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί ο τρόπος που φυσαω να ανεβάζει μισό ημιτονιο την τονικότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δρ Έλεν που έφερε πίσω την αγαπημένη μου με τα ξόρκια της αγάπης της. Ο Μουρσέλι με χώρισε πριν από τέσσερις μήνες χωρίς λόγο, προσπάθησα να τον συζητήσω, αλλά με έκλεισε τελείως. Τον αγαπούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα καθώς έφευγε, έκλαψα και έγινα σκιά του εαυτού μου. Αλλά όλα άλλαξαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν είδα ένα σχόλιο σχετικά με το πώς η Δρ Έλεν βοηθά τους ανθρώπους με θέματα σχέσεων και γάμου, επικοινώνησα μαζί της και χαίρομαι που το έκανα γιατί τώρα ο φίλος μου επέστρεψε και με αγαπά ακόμα περισσότερο, υπόσχομαι ποτέ να με πληγώσει ξανά. Σας ευχαριστώ Dr Ellen για τη βοήθειά σας, είστε η καλύτερη. Για τους θεατές εκεί έξω που χρειάζονται βοήθεια για τη σχέση ή τον γάμο τους, σας αφήνω τα στοιχεία επικοινωνίας της Δρ Έλεν. Στείλτε email ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp+2349074881619
    Η υπηρεσία του περιλαμβάνει επίσης
    1. Ξόρκια για να κερδίσετε το λαχείο
    2. Τα ξόρκια φέρνουν πίσω τον πρώην εραστή σου
    3. Ξόρκια για να σταματήσει το διαζύγιο
    4. Άμεση θεραπεία του HIV/AIDS
    5. Θεραπεία του καρκίνου
    6. Ξόρκια αγάπης
    7. Ξόρκια συμφιλίωσης
    8. ξόρκια τοκετού και λύσεις υπογονιμότητας
    9. Ξόρκια για την προστασία του κακού ματιού
    10. Ξόρκια θανάτου
    και τα λοιπά.
    Email: ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp: +2349074881619

    ΑπάντησηΔιαγραφή